Wie is Ici Leonie

Leonie van Mierlo staat synoniem voor koken op topniveau. Leonie is een veelzijdige chef-kok uit de stal van de befaamde meester-kok Cas Spijkers.
Ici Leonie was de naam die Cas Spijkers vaker gebruikte als ze samen op pad waren. Onder zijn leiding heeft Leonie vanaf de Middelbare Hotelschool in Den Haag jarenlang als persoonlijk assistente een grote variëteit aan culinaire opdrachten verricht. Zowel in zijn sterrenrestaurant, als op locatie in binnen- en buitenland.

leonie2Ook heeft Leonie gekookt voor een tweesterrenrestaurant in België. Ze kreeg onder meer het predikaat ‘beste praktijkleerling’, heeft voor Nederlandse sterren en politici gekookt en behoorde tot de ploeg topkoks die voor de Nederlandse sporters kookte tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Behalve koken heeft Leonie ook veel andere praktijkervaring opgedaan. Bijvoorbeeld op het gebied van food styling, food fotografie, productontwikkeling, culinaire redactie, kooklessen en de begeleiding van culinaire projecten.

Creatief koken

Naast het koken op vaste wal heeft Leonie de wereldzeeën bevaren op privéjachten. Haar man als kapitein en Leonie als chef-kok. Tijdens deze reizen kookte zij voor ‘the rich and famous’. Dit grillige en veeleisende publiek zorgde ervoor dat Leonie haar culinaire kunsten nog verder heeft leren ontwikkelen. Het leven aan boord vroeg om een hoge mate van flexibiliteit; het weer kan zo omslaan, de keukens zijn klein, de middelen zijn beperkt en het voedselaanbod is afhankelijk van wat ‘de wal’ te bieden heeft. Leonie is daardoor -nog meer dan andere koks- in staat om creatief te zijn met koken. Zij weet met weinig middelen de smaakvolste gerechten op tafel te zetten, aangepast aan de persoonlijke wensen van haar klanten. Treffend voorbeeld is een Griekse familie waar Leonie drie jaar bij aan boord was. Iedereen had zo zijn eigen gewoontes en elke dag weer zorgde zij voor een ander menu.

Baken van rust

Inmiddels is Leonie met haar man na veel prachtige avonturen neergestreken in het historische IJsselstein bij Utrecht en is het gezin uitgebreid met 2 kinderen. Gewend aan de vrijheid, zet Leonie haar rijke ervaring nu in als freelance chefkok voor haar eigen onderneming Ici Leonie. Sinds 2015 is Leonie betrokken bij de Cas Spijkers Academie Nijmegen waar ze het gedachten goed van Cas Spijkers overdraagt aan de nieuwe culinaire top.

Kookboeken

Inmiddels heeft Leonie een van haar dromen verwezenlijkt en heeft zij meerdere kookboeken geschreven of heeft ze de culinaire redactie verzorgd.

Kookboeken door Leonie geschreven
De Lekkerste sauzen
Het Gouden IJs en Dessert boek
Het kookdagboek
Box-boxen: Amuses, Mini pannetjes, Popcakes, High tea, Diner voor 2, Bubbels en bites, Pannenkoeken, Pasta, Tapas, Cupcakes
Kookkalenders 2017,2018, 2019

Culinaire Redactie van
Diverse kookboeken van Cas Spijkers, Bakboeken en redactiewerk voor 24kitchen/ Rudolph van Veen en Ron Blaauw